Broodcursus van Teest met Desemenzo

Roggedesembrood

“Het bakkersvak is het mooiste vak in de wereld. Vandaag gaan wij jullie laten zien waarom. Wij zijn geen koks. Die pakken een ‘snufje’ zout, en dan weten ze dat het goed is. Meten is weten.” De kop is eraf: ik ga leren brood bakken. Van drie professionals. Via Teest en met Desem ENZO.

 

Broodcursus van teest met desemenzo

“Dit is geen gezellige workshop waarin je een paar recepten goed leert maken. Dit is een cursus, en hier leer je de technieken van het broodbakken, warenkennis, natuurkunde.” De tekst op zijn site is klip en klaar: Robert Verweij legt de lat hoog. Met zijn bedrijf Teest  organiseert hij cursussen voor professionals en liefhebbers. Dit is het echte werk. Edwin Klaasen van Desemenzo,  en Albert Steehouder (in zijn bakkerij in Vianen zijn we te gast)  gaan het ons in de praktijk leren. De lat ligt hoog, de verwachtingen hooggespannen. Ik ga leren brood bakken, en niet zo’n beetje ook. Heerlijk.

Bloem, water, zout, gist, mengen, kneden, rijzen, vormen, bakken, en dan is het er… brood.  Ja, dat dacht je. In de kern begint het broodbakken bij die basisingrediënten en handelingen. Maar wat kun je er nog veel over vertellen, en wat heb ik veel geleerd op deze eerste dag. Over granen, wat de verschillen zijn en waar je rekening mee moet houden als je er een brood mee maakt. Hoe je smaak, vorm, korst kunt beïnvloeden. En een van de belangrijkste lessen: meten is weten. Het is zo makkelijk gezegd, maar ik heb mij niet eerder zo gerealiseerd hoe belangrijk het is bij het broodbakken.

Met het enthousiasme en de snelle handelingen van Edwin en Albert lijkt het zo eenvoudig. Maar in de praktijk is nog veel te leren. Blijkt. Wij gingen ook aan de slag. Met kneden, rijzen, opbollen. Het resultaat mag er zijn voor een ‘eersteling’,  het rook heerlijk en zag er aardig uit. Technisch kan het natuurlijk oneindig veel beter. Daar ligt een mooie uitdaging.

Volgende week cursusdag twee. In de tussentijd zal ik verslag doen van mijn ervaringen, en ga ik beginnen met mijn huiswerk. Een ‘schatje’ kweken. Hierover later meer.

 

 

 

 

 

 

One Response

  1. Pingback: Mijn schatje | Zoete Broodjes

Leave a Reply

*