Dorade zoals het hoort

Dorade zoals het hoort
Het plan was een heerlijk Italiaanse maaltijd te maken: spaghetti vongele. Echt een ‘zomermaaltje’  dat je doet denken aan vakantie, zon, heerlijk wijntje erbij en een Italiaanse wijngaard om op uit te kijken… Maar helaas, de vongele waren uitverkocht! Ik kan het de mensen die mij voor waren ook niet kwalijk nemen. Het was  echt zo’n dag. Maar gelukkig waren daar de dorades.

Niets lekkerder dan een visje uit de oven of van de barbecue. Het is zo eenvoudig, voor te bereiden, resultaat en smaak vaak groots. Waarom doe ik dit niet vaker? Dat vraag ik mij altijd af na zo’n maaltijd. Het werd de oven dit keer, want de buienradar voorspelde niet veel goeds. Maar lekker buiten eten kan natuurlijk wel. Volgende keer ga ik ‘m op de bbq maken, dat lijkt me nóg lekkerder met die rooksmaak.

We deelden de vissen met het Zoetebroodjes-kroost. De vissen werden even goed bestudeerd: de bek, tanden, de totale graat. De oogjes hoef je niet op te eten, concludeerden ze opgelucht. Dat was wel fijn. De vis ging erin als zoete koek.

 

Recept voor Dorade (uit de oven)

(voor 2 volwassenen en 2 kinderen (maar pas het aantal dorades gewoon naar smaak en behoefte aan, ze variëren erg in grootte)

Ingredienten: 2 flinke Dorades, 2 biologische citroenen, takjes verse rozemarijn, takjes verse tijm, twee teentjes knoflook, olijfolie, peper en zout uit de molen.

  1. Vraag de visboer de dorades schoon te maken en de huid van schubben te ontdoen. 
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  3. Spoel de vis af, en dep droog met keukenpapier. 
  4. Peper en zout in de buik, en op de vis. 
  5. Vul de vis met de verse kruiden, schijfjes citroen.
  6. Neem een ovenschotel, giet olijfolie in de schaal, verdeel wat kruiden en schijfjes citroen over de bodem.
  7. Leg de Dorades erop. Bestrooi nog met peper en zout
  8. De vissen zijn in ca 20-30 minuten klaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de vis, en temperatuur van de oven. Houd het dus goed in de gaten.
  9. Ik maakte er aardappeltjes uit de oven bij (aardappels schillen, in partjes snijden, bekleed bakplaat met bakpapier, aardappeltjes erop met wat olie en paprikapoeder). De aardappeltjes gingen eerder in de oven (ca 15 minuten onder de gril), daarna de vis op een rooster erboven.
  10. Lekker gegrilde courgette erbij, vers brood, en een frisse salade. 

 

Leave a Reply

*