Tiramisu mét verrassing: zonder chocolade

tiramisu stoofpeertjes
Lekker dingen moet je in de juiste hoeveelheden maken. Lees: gebruik een grote pan, verdubbel de hoeveelheden en zorg dat je het op de juiste manier bewaart. Als dit lukt heb je altijd wat lekkers achter de hand. Dat deed ik dit vroege voorjaar met stoofpeertjes. Het EEn na laatste potje ging dit weekend open voor een heerlijk dessert: tiramisu met stoofpeertjes! Een recept geboren uit noodzaak, want er was geen pure chocolade in huis om ‘GEWONE TIRAMISU’ te maken. Kun je het je voorstellen? Geen chocolade! Gelukkig maar. Anders had ik dit nooit bedacht.

 

recept voor Tiramisu met stoofpeertjes

Ingrediënten (voor 4 schaaltjes): 2 biologische eieren (gesplitst), 2 eetlepels rietsuiker, ca 125 gram marscaponene, lange vingers, sterke espresso (aantal kopjes), amaretto (2 eetlepels of naar smaak), stoofpeertjes, vlokken.

  1. Splits de eieren. Zorg ervoor dat je het eiwit in een vetvrije schaal opvangt. Om het goed te kunnen kloppen mag er absoluut geen vet, water of eigeel bijkomen. Dan lukt het niet. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf (testje: kun je de schaal op z’n kop houden en blijft het eiwit in de kom hangen, dan is het goed… valt het eruit? dan moet je opnieuw beginnen, haha).
  2. Roer het eigeel los. En gebruik de mixer om het met twee eetlepels rietsuiker tot schuim te kloppen. Het eigeelmengsel verkleurt en is gereed als het zachtgeel is (bijna roomwit).
  3. Roer de marscapone los, en meng het met de mixer door het eigeelmengsel tot er geen klontjes meer te zien zijn.
  4. Spatel het stijfgeklopte eiwit voorzichtig door het marscaponemengsel. Rustig, je wilt mengsel het luchtig houden.
  5. Pak vier kleine schaaltjes, glaasjes.
  6. Ik verdeelde het mengsel in twee delen. Voor de kinderen natuurlijk zonder alcohol, voor de volwassenen mengde ik twee eetlepels Amaretto door het marscaponemengsel (rum is overigens ook lekker).
  7. Dip de lange vingers in de espresso.
  8. Leg de lange vingers op de bodem van het glaasje, dek af met laagje marscapone, daarop een paar schepjes stoofpeertjes. Maak de volgende laagjes en eindig met marscapone.
  9. Zet de schaaltjes in de koelkast om op te stijven (en onthoud welke er met en welke zonder Amaretto zijn!). Ik legde een paar ‘vlokken’  op de kinderschaaltjes. Laat de tiramisu echt even rusten: de smaken trekken dan goed in, en het mengsel krijgt de kans wat op te stijven.
  10. Wanneer je wél pure chocolade hebt, kun je er wat overheen raspen. Ik was helemaal zonder, dus voor de gezelligheid strooide ik er wat vlokken op.

 

 

Leave a Reply

*